Medium Marcelius op 11-09-2019 om 08:44

Herken een ijzertekort op tijd!

Herken ijzertekort aan de volgende symptomen.

Wanneer je niet genoeg rode bloedcellen in je lichaam hebt is ijzertekort de meest voorkomende vorm van bloedarmoede die er is. Het is vrij duidelijk dat ijzertekort ontstaat wanneer er niet genoeg ijzer in je lichaam is. Er zijn een aantal symptomen waaraan je dit kunt herkennen:

Broze nagels

Zie je steeds vaker scheurtjes in je nagels? Lijken ze wat meer breekbaar en breken ze ineens wat vaker? Het kan zijn dat ijzertekort daar de boosdoener van is. Ook nagels hebben ijzer nodig om mooi en sterk te blijven, en dus kan ijzertekort hier een directe aanleiding voor zijn.

Rare dingen willen eten

Dit is een soort dwang die voort komt uit ijzertekort. De “rare” dingen die je dan wil eten kunnen bijvoorbeeld aarde, papier of klei zijn. Niet echt de meest alledaagse snacks die mensen eten, vind je wel? Er is een andere variant waardoor je extreem veel zin hebt om op ijs te kauwen.

Opgezwollen tong

Is je tong de laatste tijd wat gevoelig? Prikt het? Is het ontstoken? Is het misschien een beetje opgezwollen? Ook dit kan te maken hebben met ijzertekort. De tong zal ook wat lichter van kleur zijn dankzij de lage hemoglobine-waarden. Zo’n opgezwollen tong kan flink in de weg zitten met eten, praten of slikken.

Hoofdpijn 

Hoofdpijn op zich is helemaal niet zo gek, maar wel als het een aantal dagen aanhoudt. Het kan ijzertekort inhouden, vooral als het in combinatie is met een of meerdere andere symptomen die hier genoemd staan. Mocht het zo zijn dat je hoofd maar niet ophoudt met bonken, kan dit het dus zijn.

Koude handen en voeten

Vooral bij vrouwen lijkt dit regelmatig voor te komen, omdat het direct in verband staat met je schildklier. Als je lichaam te weinig ijzer bevat, lijdt je schildklierhormoon metabolisme hieronder, en dus heeft je lichaam veel meer moeite met het regelen van de lichaamstemperatuur.

Marcelius Medium Healer

Vak literatuur

Drs. M